Smertefuld opvækst

Denne overskrift har måske vakt din nysgerrighed, fordi du kommer fra en familie, hvor det har været vanskeligt at være barn. Så svært at du til tider ikke har vidst om du skulle gå ind ad døren til hjemmet. Alle familier har svære perioder, men dette var ikke kun for en periode – det var for et helt liv.

Jeg vil i denne artikel opridse de tydelige tegn på, at du er vokset op i en familie med omsorgssvigt og måske misbrug.

Det er min skyld

Som barn kan det være at du følte at det var din skyld, at du altid skuffede dine forældre. At du ikke var god nok. At du ikke kunne tilfredsstille dine forældre lige meget, hvor meget du prøvede. Du følte, at lige meget om du gjorde det ene eller det andet, så var der aldrig noget der var godt nok. Eller at du den ene dag blev rost for noget og den næste dag fik skæld ud over præcis den samme ting.

Ingen vælger sine forældre

Som barn tror du at alle andre også har sådan en familie, som du har. At andre børn bliver opdraget på samme måde som dig. Du er som barn afhængig af dine forældre til at de skal give dig mad, omsorg, være rollemodeller og give dig kærlighed. Det kan være at dine forældre ikke har kunnet give dig alle disse ting, eller kun i perioder har kunnet være en god nok forældre for dig. Det kan være at dine forældre ikke selv har modtaget den form for kærlighed og støtte til at de har kunnet give det videre til dig. Du har måske været den der skulle dække deres behov – selvom det var dig der var barnet i den relation. DU er blevet deres omsorgsperson, den der gav dem emotionel støtte og tog dig af deres behov.

Kendetegnene

Kan du genkende følgende?

  • De forældre drillede dig, ofte ondskabsfuldt, med din fysik, intelligens, vaner eller andre ting
  • Du kan huske oplevelser eller samtaler markant anderledes end dine forældre
  • Du var dine forældres fortrolige – de delte deres hemmeligheder med dig
  • Du blev behandlet som en voksen i stedet for et barn – det var dig der skulle trøste din forældre
  • Du har følt dig overset, nedgjort, kritiseret eller ignoreret
  • Du måtte ikke udvise følelser – specielt ikke vrede
  • Du har sjældent modtaget kys, kram eller er blevet fortalt at du var elsket
  • Det ene øjeblik var dine valg gode og det næste var de forkerte og det gjorde dig ganske forvirret
  • Du blev ikke opfordret til at have din egen mening om ting
  • Dit privatliv eller din private sfære blev ikke respekteret

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af de ovenstående beskrivelser, kan det tænkes, at du er vokset om med forældre som ikke havde evnerne til at være gode nok forældre. Der er også en stor sandsynlighed for at du stadig har eftervirkninger efter en sådan opvækst. Dine tidlige relationer har det med at påvirke de relationer som du senere i livet vælger at indgå i og også hvordan du indgår i de relationer. Fx kan det være at du har et større behov end andre for kontrol over ting, at du ikke tør overlade vigtige ting til andre, at du ikke fortæller andre om dine sårbarheder eller svagheder, da du er bange for at det vil blive brugt imod dig.

Læs i mine andre artikler, hvordan du kan lære at give slip på din fortid og den smerte den har bragt dig og få mere ud af dit liv her og nu.

Kontakt mig, hvis du ønsker et samtaleforløb omkring din barndom og de mønstre som som måske stadig præger dit liv i dag. Eller ring til mig på 30911771.

De bedste hilsner Siri Wessel Wetlesen