Et Smukt Sind

Ekstraordinære mennesker som opfinder nye banebrydende teorier eller ting har til alle tider vakt vores fascination og beundring.

Hvad er det de har, som gør at det lykkes dem at nå dertil? En særlig begavelse? Held? Vedholdenhed? Eller noget helt fjerde?  Jeg vil i det følgende afsløre, hvad de har som er forskelligt fra, hvad mange almindelige mennesker har.

Jeg sad den anden aften og så filmen ”Et Smukt Sind” om matematikeren John Nash som opfandt spilteorien. Spilteorien var med til at ændre hele verdens forståelse af de faktorer, der styrer begivenhederne i komplekse systemer i hverdagslivet. Hans teorier bruges i dag inden for bl.a. økonomi, kunstig intelligens, militær og politik.

I filmen troede John Nash på, at han kunne opfinde en ny banebrydende teori. Samtidig var der mennesker omkring ham, som troede på ham og hans projekt. Mennesker som gav ham en chance for at arbejde med sin drøm og som bakkede op om hans idéer.

Forestil dig at John Nash havde været omgivet af mennesker, som ikke troede på ham. Eller at han ikke troede på sig selv. Konsekvensen havde sandsynligvis været, at han havde opgivet sit projekt eller at han ikke havde turdet fremlægge sin idé for andre, af frygt for at den ikke var god nok.

Vi lærer at tro på os selv ved at andre tror på os. Når andre bakker op om vores tanker og projekter, får vi en større følelse af, at vi er på rette vej og det giver os energi til at fortsætte.

Da andre begyndte at udtrykke deres tvivl om hans projekt, valgte han at knokle hårdere. Han arbejdede hårdt for at opnå, det han drømte om. Han kunne have valgt at give op. Han kunne have valgt at give andre skylden for at hans store banebrydende idé ikke dukkede op. Det gjorde han ikke. Han valgte, at hans liv var hans ansvar. Han var både vedholdende, særlig begavet og var med til at skabe sit eget held til at projektet lykkedes.

Han havde sikkert fra begyndelsen en intern tro på sig selv, som jeg kan forestille mig er opbygget i samspil med mennesker omkring ham. Denne interne tro på dig selv er vigtig for, hvilke muligheder du oplever, at du har i livet.

Jeg har siddet med flere klienter, som bliver begrænset i deres liv, da de tænker at der er ting som de ikke kan opnå. At de ikke er smukke nok, kloge nok, sjove nok eller har andre begrænsninger. De skaber deres eget fængsel via deres tanker. Nogen mennesker er slet ikke klar over de begrænsninger, som de sætter for sig selv.

De er ikke klar over at deres selvforståelse og forståelse for verden faktisk er med til at skabe det liv de har. De kan fristes til at give ydre omstændigheder skylden for deres liv. ”Jeg havde jo ikke de samme muligheder for andre”, ”Jeg voksede op i et dårligt miljø” mv. Nogle af tingene er faktuelle – det er reelt at det er sådan du er vokset op, men du vælger selv i dag, hvordan det skal påvirke dit liv her og nu.

Du vælger ikke hvad der sker i dit liv, men du vælger hvordan du reagerer på det der sker – om du bliver ved med at kæmpe eller om du giver op. Du kan lærer, at når der opstår problemer i dit liv, så kan du tage ansvar for problemerne og ikke sætte dig ned og give andre skylden og ansvaret for at løse dine problemer.

Du er ansvarlig for dit liv og de ting som sker i dit liv – også selvom det ikke er din skyld de problemer som du har i dit liv – så er det dit ansvar at løse problemerne.

At du hele dit liv fx har fået at vide, at du ikke dur til noget og aldrig vil blive til noget, er ikke din skyld. Men det er dit ansvar at gøre noget ved det, når du bliver klar over, hvad du tænker om dig selv og de begrænsninger som det sætter for dit liv og dine muligheder.

Du vælger at læse dette. Du vælger at tænke over og tage stillig til om jeg har ret i det jeg skriver.

  • Du vælger, hvordan du opfatter ting.
  • Du vælger, hvordan du reagerer på ting.
  • Du vælger, hvad der skal være i dit liv og hvad der ikke skal.

At give andre mennesker skylden for din situation, vil ikke få dig ud af situationen. Det vil derimod låse dig fast i følelser af vrede, svigt og sorg. Det vil hive energien ud af dig. Det vil flytte dit fokus fra nuet til fortiden – hvorfor-tanker, hvad kunne jeg have gjort anderledes mv.

Ved et psykologforløb hos mig, vil du få indsigt i dine overbevisninger om dig selv og verden. Hvordan dine tanker om dig selv og verden er med til at forme dit liv og sætte begrænsninger for, hvad du opnår i dit liv. Jeg kan lære dig at ændre på dit billede af dig selv, så du kan komme videre med dine banebrydende planer for dit liv.

De bedste hilsner

Siri Wessel

Specialpsykolog